Coșul meu

Nu ai nici un produs în coș.

Combaterea buruienilor cu ajutorul curentului electric, o alternativă la glifosat

24 August 2022agroro

Distrugerea buruienilor cu ajutorul electricității este considerată o alternativă la utilizarea glifosatului, iar teste realizate în Franța arată ce poate face procesul – și ce nu.

Cum o interdicție definitivă privind utilizarea glifosatului se conturează la orizont, mulți fermieri caută alternative la glifosat și alte erbicide chimice. O metodă care a fost folosită până acum mai mult în agricultura ecologică este controlul electric al buruienilor.

Rezultatele testelor efectuate în Franța privind utilizarea acestei metode au fost rezumate de portalul de știri Terre-net.fr.


Controlul buruienilor în trei viteze

Institut du Végétal francez (Arvalis) testează metoda de control electric a buruienilor încă din 2018. Accentul se pune pe eficacitatea eradicării buruienilor. Testele au avut loc lângă orașul francez Metz, fiind utilizat aparatul Xpower cu procesul Electroherb de la compania Zasso.

Buruienile au fost eradicate în timpul testelor la viteze de 2 km/h, 4 km/h și 7 km/h. Pentru comparație, terenul martor a fost tratat cu glifosat. După 37 de zile, cercetătorii au examinat cât de eficiente au fost procedurile. Au existat diferențe clare între culturi.

Rezultate bune la cultura de rapiță, dar slabe la cea de grâu

În timp ce glifosatul a distrus doar 45% din buruienile crescute în cultura de rapiță de toamnă, procesul electric a reușit să elimine aproape 100% din ele, la toate vitezele, și a fost semnificativ mai eficient. De asemenea, glifosatul a gestionat doar 85% din buruieni în cazul culturii de mazăre de primăvara, în timp ce procesul electric a ucis peste 90% din buruieni.

Situația a fost diferită în privința cerealelor. În timp ce glifosatul a îndepărtat în mod fiabil toate buruienile din cultura de grâul, dispozitivul electric a atins în cel mai bun caz o eficacitate de 20%. În pășunile permanente, în cazul trifoiului și a trifoiului roșu, metoda electrică nu a avut aproape niciun efect primăvara.

În toamnă, însă, metoda a avut rezultate mai bune, cel puțin în cazul trifoiului și trifoiului roșu, cu peste 80% din plante fiind eliminate.

© 2024 Agro.ro. Toate drepturile rezervate.
Webdesign by Icetech